În secolul al III-lea înainte de Christos, în vestul Mediteranei se înfruntau două puteri rivale: Cartagina și Roma. În această confruntare, Cartagina părea să fie favorită: dispunea de o flotă redutabilă și de un imens imperiu colonial, care îi asigura resurse importante de oameni și de materii prime, scrie RFI în Pagina de istorie.
Roma, pe de altă parte, era o putere în plină ascensiune, care își manifesta dorința de a se extinde rapid. Interesele Cartaginei și cele ale Romei s-au ciocnit în Sicilia, în Iberia și în Galia.
Hannibal și elefanții săi
Cel mai capabil general cartaginez, Hannibal Barca, a decis să pună capăt ambițiilor Romei. A declarat război romanilor. A pornit din Africa cu o armată numeroasă, care dispunea de elefanți de război, a ajuns în Peninsula Iberică, unde și-a întărit trupele cu aliații locali, a urcat spre nord prin Galia, unde a învins trupele romane, iar apoi a întreprins un gest îndrăzneț: a traversat Alpii spre Italia în anul 218, cu tot cu elefanții săi de război.
Au urmat o serie de confruntări sângeroase între cartaginezi și romani, iar Roma a fost la un pas de a fi cucerită. Romanii dispuneau însă de militari valoroși.
Cum și-a primit Scipio apelativul de ”Africanul”
Publius Cornelius Scipio era unul dintre cei mai buni. În fruntea trupelor romane trimise în Peninsula Iberică, a obținut victorii importante împotriva aliaților cartaginezilor, lucru care i-a slăbit pozițiile lui Hannibal.
În anul 205 î.Ch, s-a întors la Roma, unde a fost ales consul. A venit cu o idee îndrăzneață: în timp de Hannibal se afla încă în Italia, Scipio a traversat marea și i-a atacat pe cartaginezi pe propriul lor teritoriu.
Romanii au reușit să îl atragă de partea lor pe regele Numidiei, care le-a furnizat trupe valoroase de cavalerie.
Hannibal a fost rechemat de urgență în Africa. În bătălia de la Zama, s-au întâlnit 45.000 de cartaginezi, care aveau 80 de elefanți de luptă, și 34.000 de romani și numidieni.
Scipio a reușit să găsească soluția de a anihila elefanții de luptă: și-a dispus trupele în careuri cu spații largi între ele, iar elefanții au gonit printre rândurile romane, fără a provoca prea mari pagube, iar apoi au fost atacați din spate și nimiciți.
Citiți care a fost soarta bătăliei în Pagina de istorie a RFI.
Citiți și alte Pagini de istorie AICI.